Qvaimen kentät

Alta löydät ohjeet aineiston kuvailutietojen täyttämiseen.
Pakolliset kentät on merktty asteriskilla *

Content

DATALÄHDE *

Ennen kuin voit liittää tiedostoja aineistoosi, sinun tulee valita, linkitätkö tiedostoja IDAsta vai annatko ulkopuolisen palvelun URL-osoitteet, joista tiedostot löytyvät. Valinta tehdään valitsemalla joko ”IDA” tai ”Ulkoinen lähde”.

Kuvankaappaus Qvaimen lomakkeen tiedostovalinnan pudotusvalikosta.

Fairdata IDA -tiedostot

Jos liität aineistoosi tiedostoja IDA-palvelusta, valitse ensin projekti IDAssa. Näet tämän jälkeen projektin jäädytetyt tiedostot ja hakemistot. Valitse ne tiedostot ja hakemistot, jotka haluat liittää aineistoosi. Jos liität aineistoon hakemiston, kaikki sen alla olevat tiedostot liitetään aineistoon. Tiedostoja voi valita yhdestä projektista per aineisto. Nämä valitut tiedostot ovat aineiston julkaisun jälkeen ladattavia Etsimen kautta, mikäli tiedostojen lataamiselle ei ole asetettu rajoituksia kohdassa ”Pääsyoikeus”. Huom: Jos palautat jäädytettyjä tiedostoja valmistelualueelle tai poistat jäädytettyjä tiedostoja IDAssa, rikot samalla pysyvästi niihin tehdyt viittaukset julkaistuissa aineistoissa.

DOI-tunniste

Jos liität aineistoosi tiedostoja IDA-palvelusta, voit muodostaa sille DOI-tunnisteen (oletuksena). Kun olet valinnut tiedostolähteeksi IDA -palvelun, tulee näkyviin valinta, josta on oletuksena ruksittu DOI-vaihtoehto. Tämä tunniste generoidaan automaattisesti, kun julkaiset aineistosi. Jos DOI-tunnistetta ei valita, oletuksena aineistolle muodostetaan URN-tunniste. DOI-muotoinen pysyvä tunniste alkaa toimia http-muodossa linkkinä heti aineiston julkaisun jälkeen, ja URN-tunniste alkaa toimia vasta julkaisua seuraavana päivänä.

Kasvava aineisto

Kasvavalla aineistolla tarkoitetaan aineistoa, johon on tarkoitus lisätä tiedostoja aineiston julkaisun jälkeen. Kun aineisto on merkitty kasvavaksi, siihen voidaan lisätä tiedostoja julkaisun jälkeen ilman, että aineistosta tarvitsee luoda uutta versiota uudella tunnisteella.

Kasvavat aineistot ovat merkitty selvästi Etsimessä ja käyttäjät osaavat näin huomioida aineiston luonteen siihen viitatessaan.

Huom. kasvavasta aineistosta ei voi poistaa tiedostoja julkaisun jälkeen.

Ulkoinen lähde

Käytä ulkoista lähdettä, kun haluat liittää aineistoon tiedostoja, jotka eivät sijaitse IDA-palvelussa. Lisää tiedostot yksitellen klikkaamalla ”Lisää ulkoinen lähde” -painiketta.

Kuvankaappaus Qvaimen lomakkeelta, Lisää ulkoinen lähde -painikkeesta.

Ilmoita kullekin tiedostolle nimi ja käyttökategoria, joka valitaan valmiista vaihtoehdoista pudotusvalikosta. Kullekin tiedostolle on hyvä lisätä myös joko ”Sivun URL” tai ”Latauslinkki”. Kenttään ”Sivun URL” voi syöttää sellaisen verkkosivun osoite, joka kuvailee tiedoston tai sen lisenssin. Kenttään ”Latauslinkki” voi syöttää linkin, jota painamalla tiedoston lataus alkaa suoraan. Ulkoisessa lähteessä olevat tiedostot eivät tallennu Qvaimeen tai Etsimeen, vaan käyttäjä lataa ne alkuperäisestä tallennuspaikasta.

Kun olet täyttänyt ulkoiseen lähteeseen liittyvät tiedot, paina ”Lisää ulkoinen lähde”-painiketta. Lisätty lähde ilmestyy tällöin ”Lisätyt ulkoiset tiedostot”-kohtaan ja voit tarvittaessa muokata tai poistaa lähteitä samasta listauksesta.

Kuvankaappaus Qvaimen lomakkeelta, Lisää ulkoinen lähde -lomakkeesta.


LISENSSI JA PÄÄSYOIKEUS

Lisenssi *

Lisenssi määrittelee, miten aineistossa olevaa dataa voi käyttää (kuvailutiedot ovat automaattisesti CC0 lisenssillä). Oletuksena on valittuna tutkimusaineistoille suositeltu CC BY 4.0. Lisenssitieto on pakollinen. Valittavissa ovat yleisimmät lisenssit. Jos et kuitenkaan löydä aineistollesi sopivaa lisenssiä, voit valita joko ”Ei määritelty” tai sen sijaan, että valitset lisenssin alasvetovalikosta, voit syöttää itse verkkosivun URL-osoitteen, josta selviää kyseisen lisenssin tiedot.

Pääsyoikeus *

Tämä kenttä määrittelee, miten julkaistuun aineistoon liitetyt tiedostot saa käyttöönsä. Tämä kenttä ei vaikuta aineiston kuvailutietojen (metadata) näkyvyyteen. Vaikka pääsyoikeutta tiedostoihin olisi rajoitettu, näkyvät julkaistun aineiston kuvailutiedot Etsimessä.

  • Avoin: Aineistoosi liitetyt tiedostot ovat kaikkien ladattavissa.
  • Embargo: Aineistoosi liitetyt tiedostot ovat kaikkien ladattavissa erikseen määrittelemästäsi päivämäärästä lähtien. Jos päivämäärä jätetään tyhjäksi, ei tiedostoja pääse lataamaan koskaan. Jos valitset ”Embargo”, ilmestyy lomakkeelle kenttä, johon voit määritellä embargon päättymisajankohdan (ko. ajankohdasta alkaen data on saatavilla).
  • Vaatii kirjautumisen Fairdata-palvelussa: Tiedostoja pääsee vapaasti lataamaan, jos on kirjautunut Fairdata-palveluihin (vaatii tällä hetkellä tunnistautumisen joko Haka– tai CSC-tunnuksella).
  • Saatavuutta rajoitettu: Aineistoon liitettyjä tiedostoja ei voi ladata lainkaan.

Jos valitset pääsyoikeudeksi minkä tahansa muun vaihtoehdon kuin ”Avoin”, ilmestyy lomakkeelle ”Saatavuutta rajoitettu”-kenttä, johon sinun tulee määritellä, minkä perusteella saatavuutta on rajoitettu. Tämä tieto näytetään myös Etsimessä.


OTSIKKO, KUVAUS JA MUUT PERUSTIEDOT

Otsikko *

Aineistosi nimi. Nimen voi syöttää sekä englanniksi että suomeksi. Syötä otsikko vähintään yhdellä kielellä.

Kuvaus *

Aineiston kuvaus. Kuvauksen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Syötä kuvaus vähintään yhdellä kielellä. Kuvaustekstin muotoilu tukee tärkeimpiä Markdown -syntaxin elementtejä (https://www.markdownguide.org/basic-syntax/).

Kuvauksen tulisi olla niin informatiivinen, että ulkopuolinen voi ymmärtää ja käyttää aineistoa.

Voit sisällyttää vapaaseen kuvaus-kenttään esimerkiksi seuraavia asioita:

    • Tutkimuksen toteutus ja kohde (mitä on tutkittu, tutkimuskohde / havaintoyksikkö)
    • Aineiston keräystapa ja käytetyt välineet ja muuta aineistoon keräämiseen liittyvää tietoa
    • Julkaistavan datan rakenne ja esim. käytettyjen muuttujien kuvaus
        Huom. voit sisällyttää esim. IDAsta linkitettävien tiedostojen joukkoon myös esim. README -tyyppisiä dataan kuvailevia tiedostoja)

Julkaisupäivämäärä *

Aineiston muodollinen julkaisupäivämäärä. Jos jätät kentät tyhjäksi, julkaisupäivämääräksi täytetään se päivämäärä, jolloin kuvailutiedot tallennetaan ensi kerran.

Avainsanat *

Avainsanat ovat vapaita hakusanoja aineistollesi. Syötä vähintään yksi avainsana. Avainsanat vaikuttavat aineistosi löytymiseen Etsimen haulla. Lisää avainsanat painamalla Enter-näppäintä tai valitsemalla ”Lisää avainsana”. Voit myös syöttää avainsanat yksitellen tai pilkulla eroteltuna.

Asiasanat

Asiasanojen tarkoitus on avainsanojen tapaan edesauttaa aineistosi löydettävyyttä.

Valitse aineistolle asiasanat pudotusvalikosta. Qvain ehdottaa asiasanoja sitä mukaa, kun kirjoitat kenttään tekstiä. Kaikille asiasanoille löytyy käännökset englanniksi ja ruotsiksi. Voit myös hakea asiasanoja englanniksi, ja saada suomenkielisen käännöksen suoraan sitä kautta. Valittavissa ovat Finton ylläpitämän KOKO-ontologian termit.

Tieteenala

Valitse aineistollesi tieteenala pudotusvalikosta. Valittavissa ovat opetus- ja kulttuuriministeriön viralliset tieteenalat.

Aineiston kieli

Valitse mitä kieltä kerätty aineisto sisältää. Voit lisätä useita kieliä. Valittavissa ovat ISO639-3 koodiston mukaiset kielet.

Muut tunnisteet

Jos aineistollesi on jossakin toisessa palvelussa jo luotu pysyvä tunniste (yleensä DOI), syötä se tähän ja paina ”Enter” tai valitsemalla ”Lisää tunniste”. Se näkyy linkkinä Etsimessä. Huom: Qvain generoi automaattisesti pysyvän tunnisteen (URN tai DOI) aineistollesi. Syötä tunniste tähän vain, jos aineistollasi on jo jossain muualla aiemmin generoitu tunniste.


TOIMIJAT

Tutkimukseen tai aineiston tekemiseen osallistuneet henkilöt tai organisaatiot. Yksittäisellä toimijalla voi olla useampi rooli. Aineistolle tulee lisätä vähintään yksi Tekijä ja Julkaisija. Pääset lisäämään toimijoita ”Lisää uusi toimija”-painikkeella.

Ole tarkkana, kun lisäät toimijoita. Ota huomioon mm. tekijänoikeudelliset ja omistajuusnäkökulmat sekä se, mitä sopimuksellisesti ja/tai muutoin tutkimusprojektin aikana on sovittu viittaamisesta ja tekijäroolien mainitsemisesta.

  • Valitse ensin, onko toimija henkilö vai organisaatio
  • Valitse sen jälkeen toimijan rooli (voit valita kerralla useita, jos samalla toimijalla on eri rooleja).
  • Täytä muut tiedot
    • Syötä henkilön nimi muodossa Etunimi Sukunimi
    • Jos kyseessä on henkilö, organisaatio on pakollinen tieto. Ilmoita tekijän organisaatiokytkös, jonka piirissä ja resursseilla aineisto on tuotettu.
    • Käytä aina, mikäli mahdollista, toimijan tunnistetta (ORCID, organisaation koodi)
      • Kun organisaatio valitaan Qvaimen alasvetovalikosta, se saa automaattisesti mm. Tiedejatutkimus.fi -portaalin tunnistaman koodin
    • Jos annat toimijalle sähköpostiosoitteen, voi aineiston hyödyntäjä lähettää toimijalle viestin Etsimestä, mutta sähköpostiosoitetta ei näytetä käyttäjälle.

Valittavissa olevat toimijan roolit

Tekijä *

Henkilö tai organisaatio, joka alunperin on tuottanut aineiston.

Julkaisija *

Toimija, jolla on oikeudet julkaista kuvailutiedot ja/tai data ja sen dokumentaatio. Yleensä tutkimusorganisaatio.

Kuraattori

Henkilö (tai organisaatio), joka vastaa aineiston ylläpidosta ja sen saatavuudesta. Datakuraattori on asiantuntija joka kerää ja järjestelee aineiston siten, että se on muiden saatavilla.

Oikeuksienhaltija

Henkilö tai organisaatio, jolla on oikeudet aineistoon. Yleensä aineiston tekijä tai ko. tekijän organisaatio.

Muu tekijä

Kuka tahansa muu henkilö tai organisaatio, joka on osallistunut tutkimuksen tekoon tai aineiston keräämiseen (ei aivan tekijä, mutta kuitenkin tärkeä tutkimusprosessiin osallistunut taho).

Toimijan muokkaus ja poisto

Voit muokata tai poistaa jo lisättyjä toimijoita kunkin toimijan kohdalla löytyvistä muokkaa ja poista -painikkeista.

Qvaimen kuvakkeet toimijoiden muokkaamiselle ja poistamiselle.


AINEISTOON LIITTYVÄT JULKAISUT JA MUUT TUOTOKSET

Julkaisut: Viittaukset julkaisuihin, jotka auttavat ymmärtämään ja käyttämään tätä tutkimusaineistoa. Voit täyttää julkaisun tiedot joko manuaalisesti ao. kenttiin tai hakea tiedot Crossref -palvelusta (crossref.org).

Muut tuotokset: Viittaukset muihin aineistoihin tai muihin resursseihin, jotka auttavat ymmärtämään ja käyttämään tätä tutkimusaineistoa.

Käytössä olevat relaatiot kuvailtavan aineiston ja muun tuotoksen välillä:

Viittaa / Viitattu Aineistosta on viittauksia toiseen tuotokseen
Viittaus tausta-aineistoon Aineistossa on hyödynnetty toista tuotosta tausta-aineistona
Seuraava versio / Edellinen versio Aineisto on toisen tuotoksen seuraava / edellinen versio
Osa aineistoa / Kuuluu aineistoon Aineisto sisältää toisen tuotoksen / Aineisto on osa toista tuotosta
Johdettu jollakin Aineisto on saatu aikaan hyödyntämällä toista tuotosta
Identtinen aineisto Aineisto on identtinen toisen tuotoksen kanssa
Täydentää aineistoa Aineisto täydentää/jatkaa toista tuotosta
Viittaa aineistoon Aineisto viittaa toiseen tuotokseen
Erimuotoinen vastine Aineisto on sama, mutta eri muotoinen (esim. eri tiedostotyypit)
Johdettu aineistosta Aineisto on johdettu jostain toisesta tuotoksesta
Liittyy Mikä tahansa ”muu” relaatio (liittyvät jollakin tavalla toisiinsa)

MAANTIETEELLINEN ALUE

Maantieteellinen alue, jonka aineisto kattaa (esimerkiksi paikat, joissa on tehty havaintoja).

Voit lisätä useita alueita. Kun lisäät maantieteellisen alueen, on alueen nimi pakollinen tieto. Tämän lisäksi voit lisätä osoitteen, hakea paikan YSO-paikkakäsitteistöstä sekä lisätä alueen geometrian ja paikan korkeuden.


AJANJAKSO

Ajanjakso, jonka aineisto kattaa (esimerkiksi aika jolloin on tehty havaintoja). Voit lisätä useampia ajanjaksoja. Ajanjakso lisätään painamalla ”Lisää ajallinen kattavuus”-painiketta. Voit syöttää tiedon joko valitsemalla ajanjakson kalenterista tai kirjoittamalla alkamis- ja päättymispäivämäärät suoraan kenttiin muodossa ”pp.kk.vvvv”, esim. ”23.03.2021”.


INFRASTRUKTUURI

Palvelut tai työkalut, joita aineiston tuottamisessa on hyödynnetty.

Infrastruktuuria ei voi tällä hetkellä valita. Uudet infrastruktuurit otetaan käyttöön heti kun mahdollista, ja ne integroidaan tiedejatutkimus.fi-portaalin kanssa.


HISTORIATIEDOT JA TAPAHTUMAT (PROVENIENSSI)

Tapahtuma tai toiminta, jonka kohteena aineisto oli.


PROJEKTI JA RAHOITUS

Projekti, jonka tuotoksena aineisto on luotu.

Projektin nimi

Nimen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Otsikko on syötettävä vähintään yhdellä kielellä.

Projektin tunniste

Yksiselitteinen viittaus projektiin / hankkeeseen, jolle esim. rahoitusta on haettu.

Projektiin osallistuneet organisaatiot

Organisaatio(t), jotka ovat olleet osallisena projektissa. Voit valita organisaation pudotusvalikosta tai syöttää organisaatiotiedon käsin.

Rahoittajaorganisaatio

Voit valita rahoittajaorganisaation pudotusvalikosta tai syöttää tiedon käsin. Taho, jonka rahoituksella ja resursseilla aineisto on tuotettu.

Rahoitustyyppi

Voit valita aineiston rahoitustyypin pudotusvalikosta.

Rahoitustunniste

Projektin uniikki rahoitustunniste (näytetään Tiedejatutkimus.fi -portaalissa kohdassa Myönnetyt rahoitukset”, ks. kuvankaappaus)


 

HUOM! Jos aineisto viedään pitkäaikaissäilytykseen Fairdata PAS -palveluun, pakollisia kenttiä ovat lisäksi:

  1. Kullakin tiedostolla on oltava nimi (oletuksena tiedostonimi) ja käyttökategoria
  2. CSV-tiedostojen osalta vaaditaan tiedostomuoto text/csv (muutoin nämä tunnistuvat text/plain-tekstiksi), merkistökoodaus ja sen tekniset erotinmerkit
  3. Tekstimuotoisille tiedostoille suositellaan merkittäväksi merkistökoodaus (jos se puuttuu, PAS-paketointi arvioi sen, mutta arvio ei kuitenkaan ole varma tulos)