Qvain ja Qvain Light -kuvailutyökalut yhdistyvät suunnitellun aikataulun mukaisesti syksyllä 2020. Muutoksen myötä käyttöön jäi vain yksi Qvain, joka perustuu ulkoasultaan ja käytettävyydeltään jo nykyisin käytössä olevaan Qvain Light -versioon. Qvaimen kehitystä jatketaan edelleen palvelemaan paremmin sen käyttäjiä.
Joonas Nikkanen (CSC) piti webinaarin Qvain-kuvailutyökalun toiminnallisuuksista ja viimeisimmistä muutoksista 3.12.2020. Webinaarin tallenne on katsottavissa Youtubesta sekä alla:
Webinaariin reaaliaikaisesti osallistuneiden kysymykset ja niiden vastaukset löydät alta. Lisää tukea Qvaimen käyttöön saat Qvaimen käyttöoppaasta, FAQ:sta ja osoitteesta asiakaspalvelu@csc.fi
Kysymyksiä ja vastauksia Qvaimen käytöstä
Yleiset
Vastaus: Qvain ja Qvain Light -kuvailutyökalut yhdistyvät marraskuussa 2020 ja jatkossa käytössä on vain Qvain-työkalu. Virhe tekstissä korjataan tulevassa päivityksessä.
Vastaus: Kyllä, luonnosversiot tulevat saataville helmikuun 2021 versiopäivityksessä Qvain-työkaluun.
Vastaus: Syy tähän löytyy DOI-tunnisteita hallinnoiva DataCite-palvelun vaatimuksista, jotka voidaan toistaiseksi täyttää vain Fairdata-palveluissa sijaitseville aineistoille.
Vastaus: Hyvä ehdotus, ja yritämme huomioida tämän Etsimen kehityksessä.
Vastaus: Tätä ei ole tuettuna tällä hetkellä Qvaimessa, eli tutkimusaineistoja ei toistaiseksi voi arvottaa työkalun avulla.
Vastaus: Mahdollinen harvestointi tulee toteuttaa Metax-metatietovarannon kautta, missä tarjolla on erilaisia rajapintoja Metaxin sisältämien kuvailutietojen haravointiin. Kaikki Qvaimella syötetyt kuvailutiedot päätyvät myös Metaxiin.
Vastaus: Kaikki intergoinnit Fairdata-palveluihin kannattaa tehdä Metax-metatietovarannon tarjoamien rajapintojen kautta. Kaikki Qvaimella syötetyt kuvailutiedot päätyvät myös Metaxiin.
Vastaus: Kyllä, Qvaimessa on vain vähän pakollisia kenttiä ja nämä on merkitty lomakkeella kenttäkohtaisesti *-merkillä.
Vastaus: Pakollisien kenttien suhteen noudatetaan pitkälti DataCiten asettamia suosituksia, jolla taataan tutkimusaineistojen metatietojen olevan riittävällä tasolla esimerkiksi löydettävyyden ja ymmärrettävyyden osalta. Kannustamme toki käyttäjiä lisäämään tietoja mahdollisimma paljon, jotta tutkimusaineistojen käyttö ja löydettävyys edelleen paranisivat.
Toimijat
Vastaus: Toimijat listataan siinä järjestyksessä, kun ne syötetään lomakkeella. Toimijat ryhmitellään lisäksi roolin mukaan, jolloin esim. Tekijä-roolilla ilmoitetut toimijat tulee ennen Kuraattori-roolilla ilmoitettuja toimijoita näkyviin Etsimessä.
Vastaus: Toistaiseksi Qvain käyttää organisaatiotietojen lähteenä lähinnä suomalaiset korkeakoulut ja tutkimuslaitokset sisältävää koodistoa, joka on nähtävillä Yhteentoimiva.suomi -alustalla. Tämän lisäksi käyttäjä voi kuitenkin myös itse ilmoittaa organisaation kirjoittamalla sen nimen.
Vastaus: Kyllä, organisaatioita voi ilmoittaa myös syöttämällä tiedot itse.
Tiedostot ja data
Vastaus: Käyttäjä voi lisätä muita aineistoja (ja esim. julkaisuja) pysyvine tunnisteineen kohdassa ”Aineistoon liittyvää materiaali ja historia”. Jos data itsessään sijaitsee muussa kuin Fairdata IDA-palvelussa, valitaan ”Tiedostot” kohdassa ”Ulkoinen lähde” ja syötetään tunnisteelliset tiedot muualla sijaitseviin datoihin.
Vastaus: Qvaimella voi kuvata myös toisessa palvelussa sijaitsevan ns. kasvavan aineiston, mutta tällöin linkitys tapahtuu käyttäen pysyvää tunnistetta em. palvelun ns. laskeutumissivulle, josta tulisi käydä ilmi että kyseessä on kasvava aineisto. Tällöin Etsimessä tulevaan kuvailusivuun ei kuitenkaan voida näyttää aineiston olevan kasvava, sillä ulkoisen palvelun osalta emme voi tietää kyseessä olevan kasvava aineisto.
Vastaus: Jos datan saatavuutta on rajoitettu tai vaikka saatavuudeksi olisi valittu Avoin, voi ”Tiedosto” kohdan jättää tyhjäksi. Suosittelemme kuitenkin aina lisäämään aineistoihin myös itse tiedostot, jos nämä ovat IDA-palvelussa jo saatavilla.
Vastaus: Kyllä, mutta pysyvä tunniste on tällöin vain URN-muotoinen. Fairdata IDA-palvelussa sijaitseville aineistoille tarjoamme URN-tunnisteen lisäksi mahdollisuutta luoda DOI-tunniste.
Vastaus: Qvaimen luoma DOI-tunniste viittaa nimenomaan metadataan, eli se resolvoituu aina Etsimen kuvailusivulle. IDAssa ei luoda pysyviä tunnisteita (URN/DOI) datalle.
Vastaus: Kyllä voi, ja tämä tehdään kohdassa ”Tiedosto” ja ”Ulkoinen lähde”, mihin voi syöttää ulkopuolisessa palvelussa sijaitsevan aineiston DOI-tunnisteen.
Muut kentät
Vastaus: Loppuajankohdan voi jättää tyhjäksi vain jos kyseessä on ns. kertyvä aineisto. Muussa tapauksessa kannattaa toistaiseksi jättää ajankohta ilmoittamatta, jos kyseessä on Fairdatan ulkopuolisessa palvelussa sijaitseva data, joka täydentyy.