Fairdata-palvelut ovat yhteentoimiva palvelukokonaisuus tutkimusaineistojen säilytykseen, kuvailuun ja avaamiseen. Palveluja tarjotaan maksuttomasti suomalaisille yliopistoille ja ammattikorkeakouluille sekä valtion tutkimuslaitoksille, ja näiden yhteistyökumppaneille. Lue lisää Fairdatan käyttöpolitiikoista ja käyttöehdoista.
Tutkimusaineiston julkaisu Fairdata-palveluilla
- 1. Luo itsellesi CSC-tunnus (Jos sinulla ei sitä vielä ole)
- 2. Tallenna datasi IDA-palveluun (Valinnainen vaihe, riippuen siitä missä haluat säilyttää datasi. IDA-palvelun sijaan voit vaihtoehtoisesti lisätä URL-osoitteen Fairdata-palvelun ulkopuoliseen dataan. Tällöin voit saada aineistollesi URN-tunnisteen, mutta et DOI-tunnistetta. Voit myös julkaista aineistostasi pelkän metatiedon ilman viittausta dataan.)
- Luo CSC-projekti ja hae sille sopiva määrä IDA-säilytystilaa. Voit lisätä jäseniä projektiisi, jolloin voitte tallentaa ja kuvailla julkaistavan datan yhteistyössä.
- Tallenna datasi IDA-palveluun ja jäädytä data.
- 3. Luo ja julkaise tutkimusaineistosi Qvain-työkalulla (tai Metax-rajapinnan kautta)
- Luo tutkimusaineistosi kuvailutiedot ja liitä siihen tiedostoja IDAsta tai ulkoisesta lähteestä. Pakollisia kuvailutietoja ovat otsikko, kuvaus, lisenssi, pääsyoikeus, julkaisupäivämäärä, avainsanat, tekijä sekä julkaisija. Kun liität julkaistavaan aineistoosi tiedostoja IDAsta, voit asettaa tiedostot vapaasti kaikkien saataville tai rajoittaa niiden saatavuutta tarpeen mukaan. Julkaise tutkimusaineisto.
- 4. Mene Etsin-palveluun, jotta näet julkaistun tutkimusaineistosi
- Vieraile tutkimusaineistosi kuvailusivulla. Ota talteen sen pysyvä tunniste (DOI tai URN). Tarvitset sitä tehdessäsi viittauksia tutkimusaineistoosi.
Jos käytät IDA-palvelua datasi tallennukseen, huolehdi siitä, että IDA-palvelua käyttävällä CSC-projektilla on vastuuhenkilö niin pitkään kun dataa halutaan säilyttää IDAssa ja jakaa Etsimen kautta. Vastuuhenkilö voi olla tutkijan sijaan organisaation edustaja, esim. tutkimuksen palveluiden tukihenkilö. Vastuuhenkilöä voi tarvittaessa vaihtaa.
Julkaistun aineiston pysyvä tunniste ja kuvailusivu Etsimessä säilyvät riippumatta datan saatavuudesta tai säilytyspaikasta.
Hyödyllisiä vinkkejä
Jos tallennat IDAan suuria tiedostoja, paljon tiedostoja tai haluat siirtää dataa IDAan esimerkiksi CSC:n supertietokoneilta, käytä IDAn komentorivityökaluja.
Lue lisää IDAn käyttöoppaasta ja IDAn FAQ:sta.
Jos haluat lisätä kuvailutietoja tutkimusaineistoosi tai muokata syöttämiäsi tietoja, voit palata muokkaamaan tutkimusainaistoasi Qvaimeen. Kuvailutietojen muokkaaminen Qvaimella ei luo uutta versiota aineistosta. Jos haluat muuttaa aineistoon liitettyjä tiedostoja, sinun tulee ensin luoda aineistostasi uusi versio Qvaimella.
Qvain on myös mahdollista luoda kumulatiivinen (kasvava) tutkimusaineisto. Tämä tarkoittaa, että voit myöhemmin liittää aineistoosi lisää tiedostoja IDAsta ilman, että siitä luodaan uutta versiota.
Kun olet jäädyttänyt tiedostosi IDAssa ja julkaissut ne Qvaimella, älä palauta niitä valmistelualueelle tai poista niitä IDAssa, ellet halua merkitä julkaistun tutkimusaineistosi pysyvästi vanhentuneeksi.
Jos haluat julkaista paljon tutkimusaineistoja ja olet edistynyt tietokoneenkäyttäjä, sinun voi olla kätevintä luoda tutkimusaineistojesi kuvailutiedot Metax REST API:lla. Lue lisää Metaxin rajapintadokumentaatiosta.
Lue lisää Qvaimen käyttöoppaasta ja Qvaimen FAQ:sta.
Jos aineistojesi tulee säilyä vuosikymmeniä tai jopa kauemmin, voi Fairdata PAS-palvelu olla oikea vaihtoehto. Voit käyttää IDAa ja Qvainta luodaksesi pitkäaikaissäilytykseen siirrettäviä tutkimusaineistoja. Lue lisää Fairdata PAS-palvelusta.
Käyttäjätuki
Tukea palveluiden käyttöön saat osoitteesta asiakaspalvelu@csc.fi